Theophoto - Photo & Graphic

Gondolatok

Néhány gondolat az esküvőfotózásról

 

Modern vagy klasszikus?  Visszafogott vagy extravagáns? Ha esküvőről van szó, mindenki szeretné élete egyik legfontosabb napját a lehető legtökéletesebben megszervezni, megélni.

Később, amikor emlékként előkerülnek az akkor készült fotók és videók, szeretnénk magunkat is ebben a „tökéletességben” viszontlátni. Olyan emlékeket birtokolni, amelyek a nap hangulatát, felhőtlen boldogságát tükrözik számunkra, és később szívesen mutatjuk meg a családnak és barátainknak.

Ehhez szeretnék pár gondolattal hozzájárulni.

Azok, akik az esküvőjük megszervezésére időt és energiát szánnak, bizonyosan gondosan választják ki az esküvőre felkért fotóst és videóst is. Ma már rengeteg fotós elérhető az internet segítségével. Legtöbbjük rendelkezik saját weboldallal is, ahol korábban elkészített képeit, referenciáit is megtekinthetjük, és kiválaszthatjuk számunkra a nekünk legjobban tetszőt. Érdemes felvenni több fotóssal is a kapcsolatot, megérdeklődni az általunk kiválasztott szolgáltatások költségeit, hiszen nem mindenütt tüntetik fel az árakat. (Nem mindegy, hogy csupán néhány órára, vagy egy egész napra szeretnénk őt felkérni, ahogyan az is lényeges, hogy egy adott helyszínre szeretnénk, ha eljönne, vagy több, egymástól távol eső ponton kérünk fotózást.)

 

A nagy nap izgalmai között elég nehéz fesztelenül pózolni a kamera előtt, ezért érdemes meggondolni egy, az esküvő napját megelőző – nagyon sok lehetőséget magában rejtő – fotózást. Ma már egyre népszerűbb a jegyes-fotózás is, amely egyfajta előfutára az esküvőnek. A párok általuk kiválasztott helyszínen, nekik kedves környezetben és napszakban(!) készíttetik el a képeket, és ezekkel a felvételekkel adják tudtára szeretteiknek, hogy hamarosan összekötik az életüket. Ehhez hasonlóan az esküvő előtt pár nappal, de akár héttel is, elkészülhetnek a fotók, immár esküvői ruhában. Érdemes megfontolni ennek lehetőségét, hiszen itt rendelkezésre áll elegendő idő, hogy a lehető legjobb képek szülessenek, így nem kell az esküvő napján előre betervezett időbeosztás miatt izgulni. Van idő a smink, a ruha, a haj igazítására, kihasználni a napszak adta fények minden lehetőségét. Lehet hajnalban vagy a csillagos ég alatt éjszaka, a lehetőségek száma korlátlan.

Véleményem szerint fontos, hogy a pár már az esküvő előtt ismerkedjen meg a fotóssal – akkor is, ha ajánlották, akkor is, ha már láttak képeket a fotós repertoárjából – hiszen a képek megszületésekor fontos ismerni a pár stílusát, kívánságait és nem utolsó sorban tudjanak gördülékenyen együtt dolgozni, és ez csak személyes ismeretség révén érhető el. A fotós legyen tisztában a pár elképzeléseivel, vitassák meg, hogy ezen elképzelésekből mi és hogyan valósítható meg, milyen kellékek szükségesek, és nem utolsó sorban mennyi időt vesz igénybe a fotózás. Ne érjen senkit kellemetlen meglepetés. A fotózás hangulata pedig legyen feszültségektől mentes, vidám.

Egyetlen olyan tényező van, amin sem a pár, sem a fotós nem tud változtatni, ez pedig az időjárás. Érdemes esőnapot választani, de ki lehet használni az esős-vizes környezet előnyeit is.

Minden évszaknak megvan a maga hangulata, nem csupán egy nyári esküvő lehet káprázatosan szép. Még a fotózás előtt igyekezzünk az általunk elképzelt beállításokat, nekünk szimpatikus környezetben készült hasonló képeket keresni, ezzel vizuálisan is megkönnyítve a fotós dolgát, aki természetesen a saját stílusának és kreativitásának teljes eszköztárával ezeket kiegészíti és megvalósítja.

Egyeztessünk a készülő képek számáról, azt, hogy ezeket cd-n, dvd-n kiírva, vagy előhívatva kapjuk-e meg.

Nagyon jó ötletnek tartom, és egyre többen kérik is esküvőjükön: zenei aláfestéssel készült képvetítés a vacsora alatt, ez az ún. slide show. Ezen a vetítésen sokszor nem csupán a pár gyermekkori képei és kapcsolatuk hajnalán készült felvételek kerülnek levetítésre, hanem a szertartás előtti napokban fent leírt módon készült képek is. Ez akár házilag is elkészíthető. Számos program áll rendelkezésre, amellyel a digitális és a – régi felvételek esetén – bescannelt képeket számunkra tetsző módon ötvözhetjük zenével és animációs effektekkel. Itt törekedjünk arra, hogy a sok emlék bemutatása ne nyúljon hosszúra, mert akkor a kedves meglepetés könnyen unalmassá válhat.

Sok boldogságot kívánok!

(Fenti írásom megjelent a www.weddingdesign.hu oldalon)

Vissza a nyitólapra

Írj nekem!